Az ALOE VERA összetétele (Gyógyászati tulajdonságai) |
|
VITAMINOK
- A-vitamin (karotin): védi a sejteket a szabad gyököktől, jótékony hatással van a bőrre, hajra.
- B1 (tiamin): szükséges az energiatermeléshez és a szövetgyarapodáshoz, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez.
- B2 (riboflavin): szükséges a B6 működéséhez, elősegíti a növekedést, javítja a látást.
- B3 (niacin nikotinsav): anyagcsere-szabályozó, az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen.
- B6 (piridoxin): fontos a vörösvértestek és ellenanyagok képzéséhez, az immun- és idegrendszer működéséhez.
- B9 (folsav): nélkülözhetetlen a fehérje szintézishez, a vörösvértestek képzéséhez.
- B12 (cianokobalamin): nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, a folsav sejtekbe juttatásához.
- C-vitamin (aszkorbinsav): fontos antioxidáns, számos betegségnél segíti a gyógyulást.
- E-vitamin (tokoferol): fontos antioxidáns, védi a sejthártyákat, fokozza a sejtregenerálódást.
- Kolin: segíti az anyagcserét, a zsírsavak felhasználását, a szervezet méregtelenítését.
ÁSVÁNYI ELEMEK
- Kalcium és foszfor: segítik a csontfejlődést.
- Kálium (kálium-szorbát): szabályozza a szervezet vízháztartását, normalizálja a szív ritmusát, vérnyomáscsökkentő, hiánya esetén a sejtek, idegek és izmok nem látják el feladatukat.
- Vas: szükséges a vörösvértestek képzéséhez, és bizonyos enzimek keletkezéséhez.
- Nátrium: nélkülözhetetlen a vízháztartás szabályozásában.
- Klór: létfontosságú a gyomorsavképzésben, antiszeptikus, fertőtlenítő hatású.
- Mangán és magnézium: jelenlétük fontos az enzimek működéséhez, segítik az izmok és a központi idegrendszer hatékony működését jó állapotának megőrzését.
- Réz: nélkülözhetetlen a vas beépüléséhez, nagy szerepe van a kötőszövetek kialakulásában.
- Króm: segíti a zsírsavenzimek működését, fontos a vércukor-, és koleszterinszintjének szabályozásában.
- Cink: serkenti a fehérjék képződését, irányítja az anyagcsere-folyamatokat.
MONO- és POLISZACHARIDOK
cellulóz - glükóz - mannóz - aldonentóz - uronsav (hexo) - lipóz - allináz - L-ramnóz - acemannon
ESSZENCIÁLIS AMINOSAVAK
(A nyolc esszenciális aminosavból - melyet a szervezetünk nem tud előállítani- hetet tartalmaz)
Izoleucin - Leucin - Lizin - Metionin - Fenilalanin Treonin - Valin (a gyermekeknek a Hisztidin is, mert a szervezetük még nem tudja előállítani)
SZEKUNDER AMINOSAVAK
(A 14 szekunder aminosavból 11 megtalálható benne)
Aszparaginsav - Glutaminsav - Alanin -Argin (vagy arginin) - Cisztin - Glicin - Hisztidin Hidroxiprolin - Prolin - Szerin - Tirozin
LIGNIN, SZAPONIN, ANTRAKINON-ok
- A"ligninek" könnyedén hatolnak be a bőrbe.
- A"szaponinok" antiszeptikus hatásúak.
- Az"antrakinonok" hashajtó hatásúak.
- Aloin: enyhe purgatív és hánytató.
- Barbaloin (barbaloin glükozid): antibiotikus és purgatív.
- Izobarbaloin: fájdalomcsillapító és antibiotikum.
- Antranol és antracén: stimulálják a vér oxigénmegkötését.
- Aloesav: antibiotikum.
- Aloe amodin: baktericid, purgatív.
- Fahéjsav: sebtisztító, csíraölő és fungicid.
- Fahéjsav-észter: fájdalomcsillapító, érzéstelenítő.
- Éteres olaj: nyugtató.
- Krizofánsav: fungicid (bőrgombaölő).
- Aloe ulcine: gátolja a gyomorszekréciót (hisztamin reakcióval).
- Rezisztanol.
ENZIMEK
Irányítják a sejtekben lejátszódó kémiai folyamatokat, hiányuk előbb-utóbb betegséghez vezet.
- Amiláz: katalizálja az amidon hidrolízisét dextrózzá, maltózzá.
- Bradikináz vagy Bradikinináz: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, serkenti az immunrendszert.
- Kataláz: megakadályozza a savoxidok felszaporodását a szövetekben.
- Cellulóz: segíti a normális emésztést.
- Kreatin foszfokináz: izomenzim.
- Lipáz: segíti a zsírok emésztését.
- Nukleotidáz: gyorsítja a nukleotidok hidrolízisét nukleozidokká.
- Alkalin foszfatáz: szabályozza a májműködést.
- Proteolitáz vagy proteáz: a fehérjéket alkotó elemeikre hidrolizálják.
- Foszfatáz (sav): prosztata rák jelzője.
| |